Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti

10 Překvapivých zajímavostí o Mexiku

S Mexikem si mnoho lidí spojuje nebezpečí nebo drogové kartely. Faktem však je, že Mexiko nabízí mnoho zajímavostí, které vás rozhodně překvapí.

 

 

1) V Mexiku je nejrozšířenějším jazykem španělština. Věděli jste však, že se zde mluví dalšími více jak 60 jazyky? Jedná se o domorodé jazyky, které používali původní obyvatelé - Indiáni. Kvůli kolonizaci Mexika Španělskem v dnešní době mluví domorodými jazyky obyvatelé mnohem méně. Rozšířené je např. aztéčnina neboli nahuatl.

 

2) Na mexických bankovkách je Braillovo písmo, aby nevidomí mohli poznat, o jak hodnotnou bankovku se jedná.

 

3) V Tijuaně, což je mexické město na hranicích s Kalifornií jsou turistickou atrakcí osli přebarvené na zebry.

 

4) Ačkoli si mnoho lidí myslí, že Mexičané jsou líní, opak je pravdou. Ze zemí OECD jsou Mexičané národem, který pracuje nejvíce. Průměrný Mexičan za rok odpracuje 2246 hodin (průměrný Čech odpracuje za rok 1779 hodin).

 

5) Je známo, že v mexické kuchyni převažují např. burritos, tacos nebo chilli con carne. Věděli jste, ale že z Mexika pochází i Caesar salát? Tento salát vynalezl italsko-americký restauratér Caesar Cardini v mexické Tijuaně.

 

6) Mexičané jsou vášnivými konzumenty Coca Coly a v žebříčku států od Coca Coly se Mexiko v konzumaci tohoto nápoje umístilo na prvním místě. Průměrný Mexičan vypije 745 sklenic Coca Coly ročně.

 

7) V USA žije 36 milionů lidí mexického původu.

 

8) Jedním z oblíbených mexických nápojů je michelada. Jedná se o pivo s limetkovou šťávou a pálivou omáčkou. 

 

9) Čas oběda je v Mexiku obvykle nejdříve kolem 14 hodiny a nejpozději kolem 16 hodin. Večeret jsou Mexičané zvyklí zhruba ve 20 až 22 hodin.

 

10) V Mexiku je velmi obvyklé, dávat si na pizzu kečup. V mnoha pizzeriích je na stole položený kečup, který si kdokoliv může na pizzu přidat.