Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co stojí za to v Mexiku vidět

Chichen Itza

Chichen Itza je zřícenina mayského města na mexickém poloostrověYucatán na území stejnojmenného spolkového státu Yucanát. Pochází z pozdně klasického až pozdně postklasického období. Název pochází z mayského Chich'en Itza, což znamená V ústech studny. V roce 2007 byla zařazena do novodobého seznamu sedmi divů světa. Kukulkánova pyramida má dokonalé matematicko-astronomické vlastnosti. Pyramida má čtvercový půdorys a na vrchol vede z každé strany 91 schodů. Během jarní a podzimní rovnodennosti při západu slunce vytváří světlo speciální efekt, díky kterému sochy hadů po stranách schodiště vypadají, jako by se plazily po boku pyramidy.

 

 

Acapulco  

Přístavní a přímořské letovisko nacházející se na západním pobřeží Mexika u Tichého oceánu ve státě Guerrero. Leží 300 km jihozápadně od hlavního města. Město se rozkládá okolo velkého polokruhového zálivu. Je známo jako jedno z nejstarších a nevýznamnějších plážových středisek. Acapulco je známé svým nočním životem a přitahuje mnoho rekreantů. Je rozděleno na dvě části - severní "tradiční" oblast a jižní, s luxusními výškovými hotely. Noční život je hlavní turistickou atrakcí města. Na plážích v okolí zálivu se nabízí řada služeb, od půjčení lodí, jízdy na koni, až po potápění a další vodní sporty.

  

 

Tulum

Mayské předkolumbovské opevněné město. Dnes je to zřícenina, která se nachází na 12 m vysokém útesu. Je to jedno z poslední měst, které bylo obydleno ještě při příchodu Španělů. Podařilo se mu přežít ještě 70. let poté, co Španělé začali zabírat Mexiko. Tulum, původně Zama, "město ranních červánků" je jediné mayské město, které stojí na břehu moře. Jeho scenérie kamenných staveb a modrého oceánu je nepopsatelná. Zdejší pláže patří k nejkrásnějším na celém pobřeží tzv. Mayské riviéry. Bílý písek jako stvořený k odpočinku, průzračná voda a bohaté korálové útesy lákají ke šnorchlování a potápění. Jedinečný zážitek nabízí návštěva podzemních jeskyní Cenote, kde se vykoupeme v křišťálové sladké vodě.

 

 

Ciudad de Mexico  

Leží ve vnitrozemí, vysoko v horách (2 000 m.) a je největším městem v zemi. I přes svou monumentálnost si však zachovává překvapivě historický střed, kolem kterého se soustředí velká většina historických zajímavostí. Pokud tedy nějaké místo při návštěvě hlavního města Mexika nesmíte vynechat, pak je to návštěva náměstí Plaza de la Constitución, známé spíše jako El Zócalo, které se nachází na pozůstatcích aztéckého velkoměsta Tenochtitlán. Alternativní název dostalo náměstí podle památníku, který měl být zde postaven jako připomínka mexické nezávislosti, k čemuž však nikdy nedošlo. Dominantou centra je největší kostel v Latinské americe, Catedral Metropolitana. Nachází se zde i mnoho dalších historických budov a muzeí. Napří. monumentální budova Palacio Nacional, ve které dnes sídlí prezident, radnice, nejvyšší soud, aztécká svazyně Templo Mayor, která byla náhodně objevena při stavebních pracích a spousta dalších zajímavostí

 

 

Cancún 

Cancún vznikl jako protiváha letoviska Acapulco a de facto na zelené louce. Předtím, než tu vznikly první resorty, byla tu jen malá rybářská vesnička. Nyní je toto místo na východním pobřeží poloostrova Yucatán jedním z nejoblíbenějších letovisek Karibiku. Cancún nabízí zhruba dvacetikilometrový pás nádherných pláží, pozvolný a bezpečný vstup do moře a pak také perfektní zázemí a služby. V Cancúnu jsou ideální podmínky pro potápění i pro další sporty.

 

 

Teotiuhacán

Jedno  nejvýznamnějších a nejimpozantnějších archeologických nalezišť v oblasti centrálního Mexica. Vzestup a pád Teotihuacánu se datově shoduje se vzestupem a pádem Velké Říše Římské. Samotný název "Teotihuacán" v překladu znamená "Město Bohů". Archeologická oblast se nachází v údolí a je pět kilometrů dlouhá a tři kilometry široká. Věvodí ji dvě pyramidy; menší, ale důležitější Pyramida Měsíce a větší Pyramida Slunce. Středem vede slavná Calzada de los Muertos neboli Cesta Mrtvých.

 

Calzada de los Muertos

Pyramida Měsíce a Slunce

 

 

Chiapas

Chiapas je malebná oblast, kde najdete chladná horská města, tropický prales s Indiálny Lakandóny, úchvatné pyramidy částečně pohlcené pralesem, vodopády a možná potkáte ptáka kacela, tukany anebo žvýkačkový strom chicozapote. Chiapas je také poslední země, kde se potomci Mayů snaží udržet nezávislost. Velmi navštěvovaná památka je Palenque - pyramidy obklopené pralesem. Různé skupiny pyramid, některé stále pohlcené džunglí a reliéfní výzdoba areálu jsou jedním z nejzachovalejších a nejpůsobivějších památek v Mexiku. Najdete zde palác s neobvyklou třípatrovou observatoří, kde žila královská rodina nebo proslulý Chrám nápisů, kde můžete sestoupit do tajemné hrobky vládce Pacala. Dále se tu nachází Národní parky a rezervace.

 

Přírodní rezervace a Národní park

Deštný prales Selva Lacandona

 

 

Oaxaca a Monte Albán

Historické centrum a přilehlé pyramidy byly prohlášeny za světové kulturní dědictví pod ochranou ENESCO  v roce 1987. Architektura města ladně kombinuje koloniální a původní osídlení. Kostel Santo Domingo je považován za jeden z nejlepších příkladů barokního stylu a má prý nejkrásnější interiér v celém Mexiku. V Oaxace se každoročně koná největší mexický folklórní festival. V koloniálních uličkách si dokonale vychutnáme autentickou atmosféru. Indiánské trhy, originální jídla, voňavá čokoláda, další. 

Monte Albán je náboženské a ceremoniální místo. Název Monte Albán (Bílá hora) je odvozen od množství stromů, kvetoucích bílými květy, které pokrývají celou horu.

 

 

Puebla

Puebla leží cca 110 km jihovýchodně od mexického hlavního města Ciudad de Mexico. Město bylo založeno v roce 1531 jako Puebla de los Ángles a z minulosti se zachovaly velké církevní svatby, včetně katedrály ze 17.století, která je se svými 70 m vysokými věžemi druhou nejvyšší v Mexiku. Historické centrum Puebly patří do Světového dědictví UNESCO  a kombinuje jak prvky baroka, tak americko-indiánské styly. Centrum města tvoří tradičně Zócalo, je to stinné náměstí s krásnou katedrálou na jižní straně. Většina míst, kde se můžete ubytovat, najíst nebo které stojí za to navštívit, najdete v oblasti několika bloků od Zócala. Pokud zůstanete déle, určitě vyražte do nedalekého městečka Cholula. Najdete zde nejširší pyramidu na světě. Je však zarostlá a na jejím vršku je postaven koste. Za dobrého počasí se zde však můžete pokochat výhledem na Popocatépetl.