Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mayská kultura, tradice a zvyky

O Mexičanech je známé, že mají velmi rádi společnosti, a proto zbožňují oslavy a rodinné sešlosti. Fiesta je symbolem radosti a pospolitosti a je základem každé slavnosti. Důvod slavit, se v Mexiku najde každý den. Oblíbené jsou slavnosti na počest patrona nebo patronky města a světce podle kalendáře a samozřejmě narozeniny nebo jiná výročí v rodině. Mnoho svátků pochází z předkolumbovských náboženských zvyklostí.

 

 

Mexik náboženství 

Náboženství, stejně jako mexická mentalita, v sobě pojí katolické a původní indiánské rituály a zvyky. Nejslavnější je kult Panenky Marie Guadalupské, patronky země. Dále jsou to oslavy svátku mrtvých Día de los Muertos plné pouličního reje, hudby, barev, květin a cukrových nebo čokoládových lebek, což ukazuje, že některé kulturní zvyky jsou skutečně velmi odlišné od našich evropských.

Převládá římskokatolické vyznání, ačkoliv v posledních letech se začíná stále více prosazovat protestantství.

 

Mayská civilizace

Dnes žije v Mexiku a Guatemale přibližně 6 milionů Mayů. Jen pralesy, které obklopují zarostlé pyramidy připomínají dávnou mayskou civilizaci, která 1200 let dominovala Střední Americe. Vynikali v hrnčířství, zemědělství, psaní hieroglyfů, tvoření kalendářů a matematice. Zanechali po sobě ohromující množství architektonických skvostů a záhad.

 

Mexické tance a rituály

Tradiční mexické tance hýří fantazií a barvami. Setkat se s nimi můžete na karnevalu z Tlaxcaly, kde vystupují tanečníci Quetzal zdobení peřím, kterým se honosila aztécká božstva a panovníci. Tanec conchero se tančí na počest Panny Maie Guadalupské, pak je tu tygří tanec nebo slavní "voladores" - starý rituál Totonaků a Nahuů - při němž se nazdobení "létající muži" spouští z až 30 m vysokého sloupu za rytmu bubínku a rákosové píšťaly.

Z populárních tanců nezapomeňte vyzkoušet salsu, merengue, danzón a cumbii. Tančírny a taneční sály stále pulsují životem, potkáte v nich zástupce všech generací, ale tančí se i na ulici nebo v barech.